Avui en dia podem viatjar i conèixer indrets del nostre entorn amb molta més facilitat que temps enrere. “Fantàstic!”, pensarem, però no tot són avantatges. Cal que reflexionem sobre quins llocs volem visitar, com ho volem fer, i durant quant de temps ho podrem continuar fent… els nostres fills, els nostres néts, podran visitar els mateixos espais naturals que nosaltres? Estem protegint l’entorn com es mereix? O ens estem apropiant de quelcom que no ens pertany?

Actualment, el turisme de masses és altament nociu pel medi ambient: les demandes dels turistes de temporada generen una quantitat enorme de residus que no tractem adequadament, contaminen l’aigua i promouen l’edificació d’espais urbans que optimitzin costos econòmics – però ningú no parla dels costos mediambientals.

Per gaudir de la natura i de la possibilitat de moure’ns sense danyar l’entorn, és important fugir de propostes massificades i donar suport a iniciatives de turisme sostenible que pretenen continuar gaudint de la sensació de viatjar tenint en compte que cal cuidar el medi ambient i oferir la mateixa possibilitat a les generacions futures, tot respectant i cuidant l’entorn. És possible participar d’una economia sostenible, crear lloc de treball i creixement econòmic dins del sector del turisme i, alhora, cuidar el medi ambient. I això és precisament el turisme sostenible: una manera de viatjar respectant els valors mediambientals.

Cuidar el nostre entorn

Cuidar el nostre entorn equival a cuidar-nos a nosaltres mateixos. El nostre planeta ens brinda tots els recursos naturals que necessitem: l’aigua, el menjar, la llum, etc. Aquests recursos els obtenim directe o indirectament del medi ambient,  i per tant, si no el cuidem, els deixarem de tenir. Cal que tinguem clar que si perjudiquem al nostre entorn estem perjudicant-nos a nosaltres mateixos i, especialment, a les generacions que vindran després de nosaltres.

Bones pràctiques

Quines són les pautes que hauríem de seguir per practicar un turisme sostenible?  Només cal que seguim la mateixa rutina que seguiríem a casa nostra: per exemple, fent una recollida de residus selectiva, estalviant aigua i energia, evitant comprar de manera compulsiva, etc.

Una bona idea és utilitzar el transport alternatiu al cotxe privat per moure’ns per qualsevol lloc; a més de ser més econòmic, no perjudica el medi ambient. Una bona proposta és la bici, un mitjà molt eficient que ens permet exercitar el nostre cos i no contamina. És rellevant que les emissions de gasos associats al canvi climàtic augmenten pel gran nombre de quilòmetres que fem en cotxe.

D’altra banda, és important escollir un bon destí per visitar, com són els allotjaments rurals, ja que tenen en compte la preservació de l’entorn i ens donen l’oportunitat de conèixer millor el medi natural. La darrera proposta de Bomosa és l’Andorra Mountain Camp, l’ecohostel que començarà a estar operatiu a principis del 2017,  i que a més destinarà tots els beneficis obtinguts a projectes de caràcter social desenvolupats a Andorra.

Per últim, no es pot perdre de vista el que mengem. Quan viatgem dediquem gran part del nostre temps a l’alimentació i, moltes vegades, optem per l’opció del menjar ràpid. Aquesta és una mala pràctica ja que genera grans quantitats de residus, a més de ser perjudicial per a la nostra salut. Algunes de les bones pràctiques alimentàries es basen en el menjar ecològic i el de producció local. Si volem conèixer el lloc que estem visitant, què millor que consumir els seus productes?

TENS ALGUN PROJECTE A ON COMPARTIM VALORS?

ESCOLTEM LES TEVES IDEES, FEM CRÉIXER ELS TEUS PROJECTES

Subscriu-te a la newsletter