Puc seguir fent activitat física tot i tenir diabetis?

Fer exercici físic de manera regular és una activitat recomanada per a tothom. Les persones amb diabetis que habitualment fan activitat física solen necessitar menys insulina que les persones sedentàries. Això no significa que consegüentment els millorin els valors de glucosa en sang, ja que la glucèmia depèn de molts més factors, i un d’ells és l’alimentació de cadascú.

S’ha de tenir en compte, doncs, que l’exercici físic no substitueix en cap cas la insulina; el nostre organisme sempre necessita una dosi mínima d’insulina perquè entri a les cèl·lules la quantitat suficient de glucosa i així es pugui obtenir l’energia necessària. Si es donés el cas d’un dèficit d’insulina, les cèl·lules haurien d’utilitzar més greixos del que és habitual, i com a conseqüència es formaria una gran quantitat de cossos cetònics que acidifiquen la sang i poden arribar a ocasionar un problema greu de salut.

Factors que influeixen en el control de la glucèmia

  1. Tipus d’activitat física i duració: Els exercicis de resistència cardiovascular i de llarga duració (caminar, nedar, córrer, etc.) consumeixen més quantitat de glucosa en comparació amb els exercicis de força muscular (halterofília, judo, gimnàstica artística, etc). Amb la finalitat d’evitar una hipoglucèmia postexercici caldrà incrementar el consum d’hidrats de carboni en les hores posteriors, o bé reduir la insulina que actua durant aquestes hores.
  2. Intensitat: Quan fem exercicis a baixa intensitat consumim bàsicament greix, i a mesura que anem incrementant la intensitat augmenta el consum de glucosa. Però atenció: els exercicis d’alta intensitat i de curta durada de vegades poden incrementar la glucèmia perquè el mateix exercici físic activa una sèrie d’hormones anomenades contrareguladores (principalment catecolamines, glucagó i cortisol). Aquestes hormones actuen sobre el fetge i fan que aquest òrgan alliberi la glucosa emmagatzemada. L’estrès físic o psicològic també pot augmentar de manera considerable la glucosa en sang després de fer activitat física a causa d’un mecanisme similar al que s’ha explicat anteriorment.
  3. Freqüència: L’efecte hipoglucemiant de l’exercici sobre les cèl·lules pot mantenir-se inclús durant les 12-24 hores posteriors.
  4. Estat de forma: Una millora en el vostre estat de forma física permetrà que l’organisme s’adapti, de manera que utilitzarà més quantitat de greix i menys glucosa a l’hora de fer una mateixa activitat.

shutterstock_207016756

La insulina i l’exercici físic

Quan feu exercici físic heu de posar especial atenció a la insulina d’acció ràpida (anàlegs i insulina regular), perquè presenta un pic d’acció més marcat, de manera que s’incrementa el risc d’hipoglucèmia en aquell moment. Per tant, el tractament a seguir serà diferent, segons el moment en què feu l’exercici físic:

  1. Hores de màxima acció: reducció de la insulina ràpida prèvia + augment del consum d’hidrats de carboni.
  2. Hores de mínima acció: augment del consum d’hidrats de carboni.

L’alimentació i l’exercici físic

Durant la pràctica d’activitat física generalment es recomana fer ingestes d’hidrats de carboni, la quantitat depèn de cadascú i de les condicions de l’exercici (tipus, duració i intensitat).

INTENSITAT

BAIXA

INTENSITAT

MITJANA

INTENSITAT

ALTA

<30 min 20 g
30-60 min 10 – 20 g 30 g 50 g
>60 min 25 g/hora 20 – 40 g/hora 60 g/hora
120 min 50 g/hora 70 g/hora 110 g/hora
>120 min 80 g/hora 120 g/hora 200 g/hora

Quin tipus de carbohidrats haig de prendre?

De manera habitual heu de prendre aliments amb un índex glucèmic moderat o baix. Però durant les situacions següents els aliments amb un alt índex glucèmic seran de gran utilitat:

  1. Abans d’un entrenament o competició (si la glucèmia és > a 100-130 mg/dl)
  2. Durant l’exercici
  3. Després de l’exercici (si els valors de glucosa en sang són > 100 mg/dl)

A vegades no ens plantegem la pràctica d’activitat física amb prou antelació, i per tant, no estem a temps de disminuir la dosi d’insulina. En aquest cas, la complementació d’hidrats de carboni és l’única solució. Si voleu fer l’exercici després de 2-3 hores d’haver injectat l’anàleg ràpid d’insulina (zona de mínim efecte), podreu realitzar-lo simplement tenint en compte la suplementació en hidrats de carboni de la taula anterior. En canvi, si practiqueu l’exercici durant la zona de màxim efecte de la insulina, haureu de prendre més quantitat d’hidrats de carboni per evitar la hipoglucèmia.

La vostra opinió

TENS ALGUN PROJECTE A ON COMPARTIM VALORS?

ESCOLTEM LES TEVES IDEES, FEM CRÉIXER ELS TEUS PROJECTES

Subscriu-te a la newsletter