El Premi Bagaleu celebra la creativitat literària i el compromís amb el territori

Tornar al llistat

Els guardons impulsats per la Fundació BOMOSA reconeixen relats de ciència-ficció climàtica ambientats a Andorra i escrits en català, amb l’objectiu de promoure la cultura, la llengua i la reflexió sobre el futur del país.

Jordi Escoin Homs guanya el Premi Bagaleu i Eduard Martí Blanch n’és finalista.

El Premi Bagaleu, impulsats per la Fundació BOMOSA, han celebrat una exitosa primera edició amb la voluntat de reconèixer i promoure la narrativa de ciència-ficció climàtica escrita en català amb Andorra com a protagonista. Més enllà de la seva dimensió literària, aquests guardons posen en valor la cultura com a eina de reflexió crítica i transformadora del futur.

L’acte de lliurament s’ha celebrat avui a les instal·lacions de Hive Five i ha comptat amb la presència de diverses autoritats i representants institucionals: la Sra. Mònica Bonell, M.I. Ministra de Cultura, Joventut i Esports del Govern d’Andorra; el Sr. Turi Mora, president del Grup BOMOSA; la Sra. Mercè Miguel, directora de la Fundació BOMOSA, i la Sra. Laura Tomàs, patrona de la Fundació BOMOSA.

A l’inici de l’acte, el Sr. Mora ha donat la benvinguda als assistents i ha aprofitat l’ocasió per inaugurar oficialment l’espai que acull l’esdeveniment amb el nom de Sala Bagaleu. Durant la seva intervenció, ha remarcat també la voluntat de Bomosa de continuar apostant per projectes culturals que generin impacte positiu al país.

La ministra Bonell ha volgut posar en relleu el compromís del Govern amb la cultura en totes les seves expressions, i molt especialment amb aquelles propostes que, com el Premi Bagaleu, ens conviden a reflexionar sobre el futur del planeta a través de la creació artística. “Celebrem no només un premi literari, sinó un esdeveniment que aposta pels gèneres de la ciència-ficció i que obre nous camins dins del nostre panorama cultural”, ha afirmat.

Dues veus destacades

Aquest premi ha tingut com a premiats un guanyador i finalista, reben una dotació de 3000 € i 1500 €.  El guanyador d’aquesta edició ha estat Jordi Escoin Homs, psicòleg especialista en aplicació de la tecnologia per a persones amb discapacitat, i autor publicat de més d’una trentena de relats en diverses antologies i revistes. “L’efecte taca d’oli”, la seva primera novel·la, és alhora una obra de ciència-ficció, un joc metaliterari i un trencaclosques enginyós, Andorra esdevé tant escenari reconeixible com espai de possibilitat.

Per la seva banda, Eduard Martí Blanch, el finalista, és neuròleg veterinari, ressenyador i autor de relats, amb un dels quals va guanyar el premi Qlit 2022. A “Infestació”, també la seva primera novel·la, una adolescent amb veu pròpia es trobarà en una realitat alternativa on el llegendari pirinenc cobra vida i és reinventat. Amb un ritme agil i plena de girs argumentals, l’obra combina fantasia, distòpia, terror i humor amb resultats sorprenents.

Cultura i territori: una aliança per imaginar el demà

El Premi Bagaleu neix amb una voluntat clara: estimular la reflexió sobre l’impacte del canvi climàtic i la capacitat d’imaginar alternatives de futur. Aposta per l’encreuament entre cultura, llengua i territori, contribuint a situar el país com a escenari i protagonista de narratives innovadores que parlen dels grans reptes del nostre temps. L’èxit de participació d’aquesta primera edició, que ha rebut 28 obres procedents de diversos punts dels territoris de parla catalana, destaquen per la seva qualitat, originalitat i compromís amb el gènere.

Laura Tomàs, ha finalitzat l’acte destacant la prioritat a l’hora d’escollir el jurat. “Ens ha sorprès com les obres finalistes transmetien una gran sensibilitat femenina i un profund coneixement d’Andorra, com és el cas de “L’efecte taca d’oli” i “Infestació”, les obres guanyadores”. Ha aprofitat per remarcar que el jurat ha volgut posar en valor l’obra “Setanta per cent”, amb una Menció d’Honor per la seva prosa lírica i una protagonista molt arrelada a les tradicions del país.

Per la seva banda, Mercè Miguel ha expressat l’orgull de la Fundació BOMOSAper haver impulsat un projecte d’aquestes característiques i ha reafirmat la voluntat de continuar donant suport a propostes culturals amb vocació transformadora. “Des de BOMOSA creiem que la cultura és una eina essencial per a construir un futur compartit, i Bagaleu n’és un bon exemple”, ha apuntat.  

Totes dues obres es publicaran en un sol volum per l’editorial Chronos, especialitzada en gènere fantàstic i principal projecte de l’Associació Chronos per la difusió de la ciència-ficció i la fantasia en català, un ens sense ànim de lucre. La Fundació Bomosa vol agrair el suport del Ministeri de Cultura, Joventut i Esports del Govern d’Andorra.

La vostra opinió

Vols donar suport a un dels nostres projectes?

Subscriu-te a la newsletter