Els Pirineus s’estan veient cada vegada més afectats pel canvi climàtic. En aquest context, els territoris fronterers han d’adaptar-se imperativament a aquest procés. ECTOPYR ofereix una estratègia nova i ambiciosa en aquest sentit; és a dir, s’utilitzen 5 organismes ectoterms (animals en els que el cos presenta una temperatura variable, sempre molt propera o igual a la temperatura ambient), que es troben des dels rius de les planícies fins a les tarteres d’altitud, com a bioindicadors del canvi climàtic.

A partir de dades climàtiques, topogràfiques i biològiques del terreny i experimentals, ECTOPYR obtindrà una eina que expliqui els efectes del canvi climàtic en la distribució geogràfica de cada organisme bioindicador i serveixi com a element predictiu per a l’horitzó climàtic de 2080. Aquesta eina podrà ser utilitzada per altres entitats i institucions.

S’usaran espècies endèmiques dels Pirineus, així com espècies que tenen una àmplia distribució:
1- Espècies amb àmplia distribució: la colobra escurçonera (Natrix maura), la serenalla vivípara (Zootoca vivipara) i la serenalla roquera o de paret (Podarcis muralis).
2- Espècies endèmiques: les serenalles pallaresa (Iberolacerta aurelioi i Iberolacerta aranica) i el tritó pirinenc (Calotriton asper).

Es generaran mapes de distribució actual, distribució potencial i distribució predictiva (segons els diferents escenaris d’escalfament del GIEC – Grup Intergovernamental d’Experts sobre el Canvi Climàtic) d’aquestes espècies, considerant la variació altitudinal i de nord a sud.
S’estudiaran les variacions paleoclimàtiques regionals a partir del mostreig d’estalactites i estalagmites. El paleoclima explica la distribució actual de les espècies, així doncs, el clima del futur ens explicarà la distribució de les espècies en el futur i si aquestes trobaran lloc o no als Pirineus.

Aquests avanços serviran també per obtenir els següents objectius científics i socials:

 

  • Completar el coneixement de les espècies estudiades, tant la seva distribució com la seva biologia.
  • Ajudar al desenvolupament socioeconòmic sostenible de la muntanya, aportant coneixement sobre el funcionament dels ecosistemes pirinencs.
  • Contribuir a transformar la zona pirinenca en un aparador del desenvolupament sostenible, no només a escala europea sinó també a escala mundial.
  • Proporcionar eines per a gestors locals i regionals.
  • Instal·lar unes bases de cooperació transfronterera a llarg termini mitjançant la formació d’un equip de treball.
  • Divulgar la informació a diferents col·lectius que van des de la comunitat científica fins al gran públic, passant pels escolars, utilitzant diferents suports i diferents canals de comunicació.

 

ECTOPYR vol ser un referent del desenvolupament sostenible als Pirineus, i que les diferents comunitats de la zona transfronterera se sentin i treballin juntes.

Per a més informació podeu entrar a: http://poctefa-ectopyr.com

La vostra opinió

TENS ALGUN PROJECTE A ON COMPARTIM VALORS?

ESCOLTEM LES TEVES IDEES, FEM CRÉIXER ELS TEUS PROJECTES

Subscriu-te a la newsletter