Vivim en l’era de l’abundància: Quants missatges al dia som capaços d’entendre? Quantes imatges per minut podem processar? Quants consells podem rescatar del soroll a què estem exposats contínuament i donar-los el valor que realment tenen? Avui, en el Dia mundial de la salut, se’ns demana que ens prenguem uns moments per reflexionar sobre la nostra salut i la incidència que hi tenen els nostres hàbits de vida. Crec que la situació s’ho mereix.
Mai no hem tingut a l’abast una varietat tan gran d’aliments i estils culinaris, ni hem tingut tanta informació sobre els seus nutrients, els seus beneficis i els seus desavantatges. La indústria de l’alimentació compleix un seguit de controls imprescindibles, les nostres administracions regulen la informació que ha d’aparèixer a les etiquetes, nombroses associacions de consumidors serveixen d’impuls a les marques per engegar noves investigacions i alguns emprenedors estan disposats a assumir riscos i a impulsar projectes sensibilitzats amb l’alimentació ecològica al Principat. A Andorra tenim la sort de tenir empresaris que dediquen el seu esforç i el seu capital a fer-ho realitat.
Afortunadament, Andorra s’ha fet permeable a les darreres tendències globals d’alimentació ecològica, fet que ens permet prendre decisions conscients pel que fa a la nostra alimentació. Ja no cal que creuem la frontera per aconseguir aliments ecològics, naturals i del tot lliures de químics. Un acte tan quotidià com anar a fer la compra de la setmana es pot convertir en tota una declaració d’intencions i principis si les fruites i verdures que adquirim són ecològiques, fresques, i si posem interès a assegurar-nos que la carn i el peix és un producte ecològic i de qualitat.
I no només ens ho agraeix la nostra salut sinó que la petjada que deixem al medi ambient es redueix. De fet, els productes ecològics tenen beneficis per a nosaltres mateixos, per a l’entorn i per a la societat. Els darrers estudis mostren que l’agricultura ecològica pot tenir rendiments satisfactoris i, alhora, protegir i millorar el medi ambient i esdevenir una agricultura més segura per als treballadors del camp, que eviten l’exposició a qualsevol químic durant la seva jornada laboral.
És cabdal que en prenguem consciència. La nostra salut comença amb els nostres hàbits de vida. Per molt que obliguem el sector a evitar determinats additius alimentaris o a advertir de la seva presència, som nosaltres els primers i els últims responsables de la nostra salut. Per fortuna, els que decidim sobre el que comprem i els hàbits que tenim som nosaltres mateixos i, si volem, podem prioritzar la nostra salut. Fem-ho.