El nom de dieta detox prové de la unió de dos paraules: desintoxicant i antioxidant, i podríem afegir- hi antienvelliment. Quan es fa de manera racional, es basa a alimentar-se adequadament amb els nutrients que necessita l’organisme per conservar la salut i neutralitzar l’excés de producció de radicals lliures. Pot incloure un breu període de dejuni o una ingesta mínima basada en aliments d’origen vegetal.
Les dietes molt dràstiques o molt restrictives no són recomanables perquè poden desencadenar l’efecte contrari al desitjat i provocar un estrès oxidatiu a l’organisme.
A més, no serveix de res modificar dràsticament la dieta durant una setmana si al cap de pocs dies ja tornem als hàbits erronis i anteriors de sempre.
La dieta detox aporta beneficis a l’organisme com ara la disminució de la retenció de líquids, la disminució de gasos i la sensació de sentir-nos inflats.
La dieta detox ajuda a prevenir l’envelliment, perquè un dels factors principals n’és l’estrès oxidatiu, és a dir, quan l’organisme presenta un desequilibri entre la producció de radicals lliures (molècules inestables que s’originen com a resultat de les diferents reaccions bioquímiques de l’organisme) i la capacitat pròpia per defensar-se i compensar aquest excés.
Consells antienvelliment
La dieta detox funciona subministrant nutrients antioxidants, diürètics i rics en fibra a l’organisme (augmenten el nombre de defecacions i el volum d’orina).
Aliments rics en antioxidants: en general les fruites i les verdures. Gràcies a nombrosos estudis, s’ha comprovat que sobretot les de procedència ecològica són les que tenen més quantitat de nutrients antioxidants. Destaquem: les fruites del bosc, la maduixa, la magrana, la cúrcuma i el gingebre.
Consells per minimitzar la pèrdua de vitamines durant el procés de manipulació de les fruites i verdures:
Omega 3: àcid gras essencial que regula les funcions de l’organisme i forma part estructural de les membranes de totes les cèl·lules del cos.
Aliments rics en proteïnes: aliments d’origen animal com ara la carn, el peix, els ous, els làctics (si en consumim, és preferible que siguin d’origen ecològic), la fruita seca, els llegums o la proteïna de la soja (tempeh, tofu, seitan).
Dejuni suau: Hi ha evidències científiques que demostren la seva utilitat. Un dels motius més importants per fer dejuni suau és donar repòs al fetge i, intestinalment, donar un temps de regeneració a les mucoses digestives. Freqüència recomanada 1 cop al mes durant 24 hores.
No és recomanable en casos d’embaràs, lactància, diabetis, quan es tenen menys de divuit anys o si es practica un esport d’alta intensitat. L’estat de dejú pot provocar un estrès en l’organisme, així que en cas de qualsevol patologia cal consultar-ho amb l’especialista.
Aliments que podem incloure dins el nostre pla detox
Sempre que pugueu, consumiu la fruita amb pell, de procedència ecològica i sense afegir-hi sucre.
Menú tipus
La vostra opinió