La consciència per cuidar la nostra salut mitjançant productes de qualitat cada cop està més estesa. És per això que els beneficis de l’alimentació ecològica cada cop estan més presents en la societat actual. Segons l’Organització Mundial de la Salut (OMS), el 6% de les malalties degeneratives són causades per una mala alimentació, en part perquè la dieta no inclou els nutrients necessaris per al bon funcionament del cos, i també perquè no es consumeixen productes de qualitat. És sabut que molts productes que consumim actualment contenen substàncies perjudicials per la nostra salut, com pesticides, antibiòtics, fertilitzants sintètics, additius i conservants, entre d’altres.

Els aliments de procedència ecològica, per contrapartida, es troben lliures d’aquests elements i permeten que el nostre organisme pugui alimentar-se de major nombre de nutrients sense veure’s afectat pel consum excessiu de productes químics i additius.

A l’agricultura ecològica no és permès l’ús d’organismes genèticament modificats (OGM), dels quals encara no hi ha resultats definitius sobre els efectes a llarg termini per la salut, però sí indicis de la seva influència sobre el metabolisme humà.

Beneficis per l’agricultura…
A més del benefici per la salut de les persones que en consumeixen, els cultius ecològics són més segurs per als mateixos agricultors, donat que no han d’estar exposats a pesticides ni productes químics que sí que estan presents en l’agricultura convencional. Cal destacar que aquests productes són tan agressius que estan vinculats amb un major risc de patir càncer.

… i per la ramaderia
En l’àmbit de la ramadera ecològica, es dóna un tracte de llibertat als animals en explotacions extensives, on el procés és més natural: no es practiquen inseminacions artificials, es respecta el ritme de creixement dels animals, se’ls alimenta amb llet materna, pastures naturals, pinsos i farratges ecològics i, quan cal, en el tractament veterinari es fonamenta l’homeopatia. També el procés final de transport i matança es realitza de manera que l’animal no s’estressi i es minimitzi el seu patiment.

En vers el medi ambient
L’entorn també es veu beneficiat dels cultius ecològics, ja que procuren pel medi ambient: evitant la contaminació de la terra, l’aire i l’aigua, respectant la fauna, protegint la biodiversitat, generant menys gasos d’efecte hivernacle, i sense produir residus contaminants. La terra no s’esgota, ja que el conreu es centra en aliments de temporada i es va rotant. A més, és més eficient energèticament donat que no es consumeix energia per a la producció de fertilitzants sintètics sinó que s’utilitza compost i fertilitzants naturals.

Fomenta una societat més justa
Les explotacions ecològiques són compatibles amb el turisme rural, i preserven la vida natural, la cultura i la tradició del camp. També creen llocs de treball, permeten una relació més harmònica de l’home amb la terra, amb una planificació de conreu en base als criteris de comerç just, facilitant un repartiment més igualitari dels beneficis.

Més sabor i qualitat a la teva taula
Tot el camí que recorre l’alimentació ecològica fins a arribar a la taula està controlat, i la seva manipulació es realitza amb cura. Els aliments que viuen un procés natural conserven les seves propietats organolèptiques intactes: aroma, sabor, textura… A vegades, però, l’aspecte exterior no és tant atractiu com en el cas dels productes convencionals, treballats o processats per tenir millor presentació. Però el sabor i l’aportació nutricional és molt més baixa que en el cas dels productes de procedència ecològica.

On trobar aquests productes?
Malauradament, al nostre país l’accés a aquest tipus d’alimentació és més dificultosa, degut a la poca oferta d’aliments ecològics. D’aquí neix el nostre projecte d’obrir una botiga, Veritas, on els ciutadans puguin descobrir i consumir productes d’origen ecològic de primera qualitat, d’una gran diversitat i podent ser atesos amb tot el detall.
Aquest centre, disposarà d’una línia de distribució a l’engròs, que permetrà a diferents entitats, escoles, botigues d’hoteleria i altres organismes compra productes ecològics facilitant l’accés a aquest tipus d’alimentació a diferents públics.

També cal destacar la tasca de conscienciació que s’està realitzant per apropar les escoles andorranes a l’alimentació saludable i els productes ecològics; els quals, com ja hem dit, no contenen elements químics de síntesi, pesticides, hormones, estabilitzants, conservants artificials ni potenciadors de sabor, entre altres additius perjudicials per la salut.

En resum, l’objectiu és oferir als andorrans productes 100% ecològics i traslladar la importància de mantenir una dieta equilibrada,i rica en nutrients, per tenir cura de la nostra salut i poder ser, al mateix temps, respectuosos amb l’entorn en el qual vivim.

TENS ALGUN PROJECTE A ON COMPARTIM VALORS?

ESCOLTEM LES TEVES IDEES, FEM CRÉIXER ELS TEUS PROJECTES

Subscriu-te a la newsletter