Avui dia, trobar-se un gos abandonat al carrer no és una situació estranya i, més encara, en èpoques de vacances.

Un gos abandonat a la via pública, a la carretera, en una estació de servei, etc., necessita ajuda, perquè pot estar abandonat o pot estar perdut. Si ens trobem en aquesta situació, podem seguir una sèrie de passos per ajudar-lo.

Què fer si ens trobem en aquesta situació

El primer que hem de fer és lligar l’animal amb una corretja o introduir-lo dins una gàbia perquè no s’escapi. En ambdós casos, hem d’actuar amb precaució, ja que no és una tasca fàcil: el gos pot sentir-se amenaçat i desconfiar de nosaltres. Una vegada lligat o engabiat podrem fer-li un reconeixement, és a dir, veure si està malferit, té algun tipus de símptoma, anomalia o, fins i tot, veure si porta un arnés o medalla amb alguna anotació per poder contactar amb el propietari.

En el cas que l’animal no es deixi capturar, no hem de forçar la situació perquè podríem provocar una circumstància de cert risc. Com alternativa, haurem d’intentar fer-li fotografies per a poder compartir-les a les Xarxes Socials fent coneixedors del cas a les associacions d’animals, com Adopcions Bomosa, i a les autoritats.

Tot seguit, si hem aconseguit capturar l’animal, l’hem de portar a una clínica veterinària. També, cal detectar si el gos porta un xip incorporat per tal de trobar el propietari i així poder contactar amb ell. En el cas que l’animal no en porti, hem d’avisar a les autoritats per tal de què s’encarreguin de venir a buscar-lo per portar-lo a la gossera.

D’altra banda, també ens podem trobar amb un animal que pensem que està abandonat o perdut, però que en realitat no ho està. Un gos solitari no sempre és un animal abandonat. En aquest cas, hem de valorar la situació, ja que en certs entorns, com per exemple els rurals, és freqüent que els gossos voltin sols.

Què fem si no trobem al propietari?

Si volem que l’animal que hem trobat passi a ser part de la nostra família, l’adopció ha de ser una decisió responsable i ben meditada.  Si portem el gos abandonat a la gossera, l’hem de conèixer allà abans de portar-lo directament a casa. Així doncs, caldrà prèviament anar a visitar-lo i a passejar-lo. Així establirem una relació més propera i de confiança, preparant-lo d’aquesta manera, per marxar a viure al nostre entorn.

En el cas que no el portem a la protectora i directament el vulguem portar a casa, el deixarem que descobreixi el seu nou habitat. Sempre amb la corretja, però deixant-li dur la iniciativa. Deixarem que sigui ell qui ens indiqui on es sent còmode. Si hi ha altres animals o nens a la casa, és important que es coneguin fora d’aquesta. L’animal ha de sentir-se independent i no ser aclaparat per forçar el contacte. El gos, amb el temps, s’anirà apropant poc a poc i aviat començarà a establir relació amb la seva nova família. Cal donar sempre una oportunitat al gos i oferir-li un temps per poder adaptar-se al seu nou entorn.

La vostra opinió

TENS ALGUN PROJECTE A ON COMPARTIM VALORS?

ESCOLTEM LES TEVES IDEES, FEM CRÉIXER ELS TEUS PROJECTES

Subscriu-te a la newsletter