Prop d’una cinquentena de persones han assistit a la Jornada de Sostenibilitat del Comú de Sant Julià de Lòria, organitzada amb la col·laboració de BMS Consultoria Estratègica by Bomosa. La Jornada ha servit perquè el Comú pogués explicar quines messures estan portant a terme amb l’objectiu de convertir-se en la Parròquia més sostenible d’Andorra. BMS Consultoria Estratègica està calculant la petjada de carboni de Sant Julià de Lòria. A més, està elaborant un pla per aconseguir un Comú neutre d’emissions l’any 2035. La proposta laurediana és pionera a Andorra i preveu implementar millores als edificis i l’enllumenat públic, l’autoproducció d’energia i un pla de compensació de CO2, entre d’altres mesures.

El pla s’emmarca en el compliment dels objectius 2030 de Nacions Unides i vol fer de Sant Julià de Lòria una parròquia referent en sostenibilitat i energies renovables al Principat

Durant les Jornades, el cònsol major de Sant Julià de Lòria, Josep Majoral, ha destacat “l’oportunitat que s’obre a la Parròquia, per a aquelles empreses i emprenedors que vulguin apostar per les energies verdes i les actuacions en sostenibilitat”. També ha explicat que Sant Julià de Lòria s’ha fixat com a reptes assolir la sobirania energètica i els compromisos internacionals per reduir els gasos d’efecte hivernacle. “El Comú està demostrant compromís i tenacitat amb la sostenibilitat i amb l’economia verda. Estem convençuts que aquests valors confirmaran que estem contribuint a ajudar a reactivar l’economia de la nostra Parròquia”.

Per la seva banda, Albert Batalla, director de BMS Consultoria Estratègica va explicar que “la raó de ser d’aquesta consultoria és companyar al sector públic i també privat del Principat, per avançar cap a un país més sostenible”.

Una proposta pionera a Andorra

En la seva intervenció, José Gismero, Director de Desenvolupament de GS Genera i consultor de BMS Consultoria Estratègica, ha destacat que el càlcul de la petjada de carboni xifra les emissions de CO2 del Comú en 535 tones anuals. Destacarien l’enllumenat públic amb un 33% del total d’emissions, el Centre cultural i de congressos lauredià amb un 28% i, l’edifici El Molí, amb un 17%. Unes dades que, segons el consultor de BMS Consultoria Estratègica by Bomosa, “són fonamentals per establir un pla de reducció, així com mesures per mitigar i fer la transició energètica adequada”.

L’estudi és a 15 anys i l’objectiu és tenir un Comú neutre de carboni el 2035. Així, les prioritats que José Gismero ha assenyalat per assolir-ho són: renovar la instal·lació de l’enllumenat exterior passant-lo a tecnologia LED i apostar per la producció d’energies renovables, com el sol, el vent, l’aigua o la biomassa. També, convertir el Centre cultural i de congressos lauredià i l’edifici El Molí, en edificis de consum gairebé nul, substituir les calderes de gasoli i la flota de vehicles comunals.

Al llarg de la jornada, altres experts en temes mediambientals també han debatut sobre els reptes i les oportunitat produïdes per la COVID-19 en temes de sostenibilitat i medi ambient.

RESSÒ MEDIÀTIC

Altaveu

Andorra Difusió

Bon Dia

Diari d’Andorra

Dona Secret

El Periòdic d’Andorra

La vostra opinió

TENS ALGUN PROJECTE A ON COMPARTIM VALORS?

ESCOLTEM LES TEVES IDEES, FEM CRÉIXER ELS TEUS PROJECTES

Subscriu-te a la newsletter