El nom de dieta detox prové de la unió de dos paraules: desintoxicant i antioxidant, i podríem afegir- hi antienvelliment. Quan es fa de manera racional, es basa a alimentar-se adequadament amb els nutrients que necessita l’organisme per conservar la salut i neutralitzar l’excés de producció de radicals lliures. Pot incloure un breu període de dejuni o una ingesta mínima basada en aliments d’origen vegetal.

Les dietes molt dràstiques o molt restrictives no són recomanables perquè poden desencadenar l’efecte contrari al desitjat i provocar un estrès oxidatiu a l’organisme.

A més, no serveix de res modificar dràsticament la dieta durant una setmana si al cap de pocs dies ja tornem als hàbits erronis i anteriors de sempre.

La dieta detox aporta beneficis a l’organisme com ara la disminució de la retenció de líquids, la disminució de gasos i la sensació de sentir-nos inflats.

La dieta detox ajuda a prevenir l’envelliment, perquè un dels factors principals n’és l’estrès oxidatiu, és a dir, quan l’organisme presenta un desequilibri entre la producció de radicals lliures (molècules inestables que s’originen com a resultat de les diferents reaccions bioquímiques de l’organisme) i la capacitat pròpia per defensar-se i compensar aquest excés.

Consells antienvelliment

  1. Mengeu menys quantitat i més qualitat.
  2. Feu exercici físic cada dia.
  3. Dormiu les hores que el cos necessiti.
  4. Eviteu la sal.
  5. Beveu entre 2 i 3 litres d’aigua al dia.
  6. No abuseu del cafè ni de les begudes amb cola.
  7. No fumeu.

La dieta detox funciona subministrant nutrients antioxidants, diürètics i rics en fibra a l’organisme (augmenten el nombre de defecacions i el volum d’orina).

Aliments rics en antioxidants: en general les fruites i les verdures. Gràcies a nombrosos estudis, s’ha comprovat que sobretot les de procedència ecològica són les que tenen més quantitat de nutrients antioxidants. Destaquem: les fruites del bosc, la maduixa, la magrana, la cúrcuma i el gingebre.

Consells per minimitzar la pèrdua de vitamines durant el procés de manipulació de les fruites i verdures:

  1. Utilitzeu el pelador.
  2. Afegiu suc de llimona per evitar, en part, l’oxidació.
  3. Minimitzeu el contacte dels aliments amb l’oxigen; prepareu-los i consumiu-los de seguida.
  4. Feu talls petits (a les fruites i verdures) per minimitzar el contacte amb l’oxigen.
  5. No cogueu els aliments de manera prolongada.
  6. Les vitamines B i C són solubles, això implica que es perden durant la cocció. No tingueu els aliments en remull durant temps prolongats.

Omega 3: àcid gras essencial que regula les funcions de l’organisme i forma part estructural de les membranes de totes les cèl·lules del cos.

Aliments rics en proteïnes: aliments d’origen animal com ara la carn, el peix, els ous, els làctics (si en consumim, és preferible que siguin d’origen ecològic), la fruita seca, els llegums o la proteïna de la soja (tempeh, tofu, seitan).

Dejuni suau: Hi ha evidències científiques que demostren la seva utilitat. Un dels motius més importants per fer dejuni suau és donar repòs al fetge i, intestinalment, donar un temps de regeneració a les mucoses digestives. Freqüència recomanada 1 cop al mes durant 24 hores.

No és recomanable en casos d’embaràs, lactància, diabetis, quan es tenen menys de divuit anys o si es practica un esport d’alta intensitat. L’estat de dejú pot provocar un estrès en l’organisme, així que en cas de qualsevol patologia cal consultar-ho amb l’especialista.

Aliments que podem incloure dins el nostre pla detox

  1. Api
  2. Algues
  3. All
  4. Baies de goji
  5. Brots d’alfals
  6. Carxofa
  7. Ceba
  8. Cols de Brussel·les
  9. Espàrrecs
  10. Escarola
  11. Julivert
  12. Pebrots
  13. Pinya
  14. Plàtan
  15. Prunes
  16. Raïm
  17. Remolatxa
  18. Tomàquet

Sempre que pugueu, consumiu la fruita amb pell, de procedència ecològica i sense afegir-hi sucre.

Menú tipus

  1. Amanida; incloure-hi germinats (soja, alfals, blat…).
  2. Plat que contingui farinacis i proteïna, si pot ser d’origen vegetal.
  3. Preneu un iogurt o llet fermentada al dia, complementeu l’àpat amb fruita.

La vostra opinió

TENS ALGUN PROJECTE A ON COMPARTIM VALORS?

ESCOLTEM LES TEVES IDEES, FEM CRÉIXER ELS TEUS PROJECTES

Subscriu-te a la newsletter