La microbiota humana és el conjunt de microorganismes que han colonitzat l’ésser humà i han evolucionat fins a adaptar-s’hi. Actualment se n’han pogut identificar més de 4.000 espècies diferents. En aquest procés evolutiu i altament adaptatiu aquests microorganismes han arribat a desenvolupar un paper molt significatiu en la supervivència de l’ésser humà.

Aquesta població de microorganismes participen en la digestió i en l’estimulació de la resposta immunològica, també sintetitzen algunes vitamines del grup B, vitamina K i àcids grassos de cadena curta essencials per al tropisme del mateix intestí.

La seva contribució al bon funcionament de l’organisme ha arribat a ser del tot imprescindible, fins al punt que ens hauríem de replantejar la clàssica concepció d’individualitat i començar a considerar el nostre organisme com una estructura molt més complexa que ha de ser considerada en la seva totalitat i no només en el nostre vessant únicament “humà”.

Per arribar-nos a fer una idea de la importància d’aquesta relació simbiòtica entre nosaltres i aquests bacteris, per cada cèl·lula humana al nostre organisme n’hi ha 10 de no humanes, el genoma bacterià al nostre organisme és aproximadament 150 vegades més gran que no pas el propi, només al nostre tracte digestiu (principalment al l’intestí gruixut) aquests bacteris representen entre 1 i 1,5 kg de pes. I constitueixen entre un 1% i un 3% de la massa corporal total.

Actualment hi ha nombrosos estudis que intenten relacionar una microbiota intestinal alterada amb la prevalença de certes malalties d’origen immunològic o la obesitat, també es sospita de l’existència d’una estreta relació amb casos d’al·lèrgies i intoleràncies alimentàries. Inclús es postula la influència que poden tenir en el nostre comportament. Tots nosaltres tenim una flora intestinal que ens és pròpia i ens caracteritza des del moment del naixement.

D’altra banda, la nostra alimentació té una influència directa sobre aquesta microbiota, i pot
modificar el tipus i el nombre de bacteris que habiten el nostre intestí, de manera que contribueixen
a la salut global del nostre organisme.

Consells per a una bona salut intestinal

  1. Considerar l’organisme humà com un organisme complex, que no pot actuar de manera independent dels seus companys més pròxims, els bacteris.
  2. No abusar dels antibiòtics ni dels laxants.
  3. Dieta rica en fibra, amb 5 racions de fruites i verdures al dia.
  4. Dos làctics fermentats al dia (bifidobacteris i lactobacils).
  5. Potenciar el consum d’aliments fermentats: formatges, xucrut, miso i tempeh.
  6. Llegums entre 3 i 5 cops a la setmana.
  7. Incloure a la nostra dieta fruits secs i llavors.
  8. Moderar el consum d’alcohol.
  9. Moderar els greixos alimentaris.

La vostra opinió

TENS ALGUN PROJECTE A ON COMPARTIM VALORS?

ESCOLTEM LES TEVES IDEES, FEM CRÉIXER ELS TEUS PROJECTES

Subscriu-te a la newsletter