Molts de nosaltres voldríem canviar els nostres hàbits alimentaris i millorar la qualitat dels productes que consumim. Però, més enllà de seguir una dieta equilibrada, basada en fruites, hortalisses i cereals, sabem identificar les característiques que diferencien un tomàquet ecològic d’un de producció convencional? Podem fiar-nos d’aparences com la mida i el color per prendre una decisió de compra? Quins indicatius vàlids tenim al nostre abast?

La producció agrària ecològica, denominada també biològica i orgànica, és un sistema de producció i elaboració que té com a objectiu l’obtenció d’aliments d’òptima qualitat nutritiva i organolèptica, lliures de residus, minimitzant l’impacte humà en el medi ambient. Per a la seva obtenció, utilitza els recursos naturals dels que disposem d’una manera òptima, preservant la biodiversitat animal i vegetal i alhora fent una ferma aposta pel desenvolupament local sostenible de la zona. La producció ecològica ofereix nombrosos i valuosos avantatges com:

  1. Evita la contaminació ambiental
  2. Utilitza espècies, varietats i races adaptades a l’entorn
  3. Respecta la fertilitat natural de la terra
  4. Prohibeix la utilització de productes químics com ara plaguicides, fungicides i herbicides
  5. No utilitza organismes modificats genèticament
  6. Assegura que els productes elaborats conserven al màxim les seves propietats naturals

Com es controla la producció ecològica?

El Consell Català de la Producció Ecològica Agrària (CCPAE) és l’autoritat de control de Catalunya i l’encarregada d’auditar i certificar els productes agroalimentaris ecològics d’origen vegetal o animal obtinguts a Catalunya. A casa nostra, a Andorra, tenim diferents punts de venda on adquirir aliments ecològics certificats com per exemple el supermercat Veritas. En aquest sentit, la Generalitat de Catalunya ha reconegut l’empresa Veritas entre les premiades en la categoria de millor iniciativa en innovació entre totes les inscrites al registre del Consell Català de la Producció Agrària Ecològica.

La certificació garanteix al consumidor que els mètodes emprats per a l’obtenció dels aliments ecològics s’ajusten a la normativa vigent. Així, el CCPAE garanteix la transparència i l’objectivitat dels processos seguits, la qualitat dels productes i el coneixement de l’origen i la destinació dels productes. Tots el operadors reben, com a mínim, una visita de control a l’any. En aquest sentit, el CCPAE està tutelat pel Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació de la Generalitat de Catalunya.

Com identificar els productes ecològics?

La normativa de la Unió Europea reserva un etiquetatge específic i únic per als aliments de producció ecològica: ECOLÒGIC/ECO/BIOLÒGIC/BIO/ORGÀNIC. La normativa indica que a l’etiqueta de tot producte ecològic han d’aparèixer una sèrie d’elements com:

  1. El logotip de producció ecològica de la UE (i, de manera optativa, el del Consell Català de la Producció Agrària Ecològica)
  2. La referència al mètode de producció ecològica
  3. El codi de l’autoritat de control: ES-ECO-019-CT
  4. L’origen de les matèries primeres (Agricultura UE / No UE)
  5. Indicació dels ingredients que són ecològics

El nou logotip de la Unió Europea: L’eurofulla

descarga

Des del juliol del 2010 és possible la identificació dels productes ecològics a tot Europa ja que en tot l’espai europeu s’ha passat a tenir un únic segell únic i obligatori. El nou logotip de producció ecològica de la Unió Europea és conegut popularment com l’eurofulla i s’ha anant adaptant a l’evolució del sector amb l’objectiu de permetre una millor identificació per part dels consumidors. El logotip europeu conviu amb altres regionals i nacionals, i també altres de caràcter privat.

La vostra opinió

TENS ALGUN PROJECTE A ON COMPARTIM VALORS?

ESCOLTEM LES TEVES IDEES, FEM CRÉIXER ELS TEUS PROJECTES

Subscriu-te a la newsletter