José Gismero Mínguez és Enginyer, professor de la Universitat Politècnica de Madrid i, també, Cap de Projectes de BMS Consultoria Estratègica by BOMOSA. Fa més de deu anys que dirigeix projectes d’eficiència energètica en edificacions, infraestructures i serveis urbans. Des de fa pocs mesos, treballa per a nosaltres i viu, per tant, a Andorra.
Jo soc de Madrid, on vivia amb força estrès; agreujat darrerament per la Covid-19. A mi m’encanta la natura i els esports de muntanya, com esquiar, l’alpinisme… Ja coneixia Andorra i m’agradaven molt els seus paisatges i la seva gent. Fa uns mesos, vaig conèixer personalment el fundador d’Univers BOMOSA, Turi Mora i al seu equip i em van explicar el projecte de BMS Consultoria Estratègica i aquí hi estic!
Sens dubte, que no és una empresa qualsevol. Té un projecte al darrera que m’atreu molt: que el nostre treball millori el medi ambient i, alhora, aporti un benefici a la societat i a la sostenibilitat del país mitjançant els projectes de BOMOSA Fundació.
Soc sobretot el responsable de realitzar Càlculs de Petjada de Carboni i Plans de Mobilitat Sostenible, tant a empreses privades com a aquelles administracions públiques que vulguin contractar els nostres serveis.
Treballo colze a colze amb la Lídia Miralles, com a tècnic mediambiental. Ella és Graduada en ciències ambientals per la Universitat de Girona i és qui posa l’accent mediambiental en tots els projectes que realitzem. I, per descomptat i, entre d’altres persones, amb l’Albert Batalla, que és qui dirigeix BMS Consultoria Estratègica.
És un dels instruments bàsics arreu del món perquè les organitzacions avancin decididament en polítiques de sostenibilitat. Consisteix en esbrinat les tones de CO2 que emetem a l’any, quines mesures d’eficiència podem aplicar per reduir-les i, finalment, com compensar les tones restants.
“El càlcul de la Petjada de Carboni és un exercici necessari per contribuir a millorar el planeta”
És una decisió valenta i necessària, que obliga al personal de l’Administració, entitats públiques i empreses de més de 100 treballadors a fer el seu Pla de Mobilitat Sostenible, abans del 31 de desembre del pròxim 2022. Té com a objectiu reduir les emissions de C02, que provoquen l’anomenat efecte hivernacle i que són molt perjudicials per a tot el planeta però, sobretot, per a destinacions de muntanya com Andorra.
Perquè el nostre ecosistema és més sensible al Canvi Climàtic. I perquè les infraestructures i el transport públic que tenim al Principat propicia molt l’ús del cotxe, normalment de gasoil i ocupat només per a una persona; la qual cosa encara és més contaminant.
Sí, hi ha solucions per a la mobilitat i per compensar les emissions de C02 de les empreses. Des de BMS Consultoria Estratègica, estudiem cada cas amb un diagnòstic personalitzat. Després, fem un Pla d’accions de millora, amb una sèrie d’indicadors. I, finalment, fem un seguiment de les accions que hem proposat que sempre són realistes!
Si vols saber quines solucions per millorar la mobilitat es poden aplicar al Principat, llegeix l’article d’opinió de José Gismero al Diari d’Andorra, amb motiu del Dia de la Terra, que se celebra el 22 d’abril.
La vostra opinió