BOMOSA Fundació convoca el Premi Bagaleu, una iniciativa cultural que posa en relleu els valors de l’entitat en promoure la literatura especulativa en català, el foment del talent i estimular la reflexió sobre l’impacte del canvi climàtic, en l’àmbit d’Andorra.

El Premi Bagaleu contempla una obra guanyadora, premiada amb una dotació econòmica de 3.000 euros i una obra finalista premiada amb 1.500 euros, a càrrec de BOMOSA Fundació i del Ministeri de Cultura, Joventut i Esports, respectivament. Ambdues obres es publicaran en un volum conjunt per l’Editorial Chronos, especialitzada en gènere fantàstic i part de l’ens sense ànim de lucre Associació Chronos.

Les bases del certamen determinen que les obres han de cenyir-se a la temàtica de ficció climàtica, un subgènere de la ficció especulativa, amb la finalitat de buscar literatura sobre els possibles futurs de l’impacte del canvi climàtic. Un altre dels requisits és que Andorra sigui un dels escenaris principals de la novel·la curta, ja que, com a territori de muntanya, és especialment sensible als efectes del canvi climàtic. Per últim, també es valorarà que les obres aportin esperança o solucions. Els treballs han de ser en català i inèdits, amb una extensió d’entre 15.000 i 30.000 paraules. Les persones interessades en les bases i la informació complementària poden trobar-la a bomosa.ad/premibagaleu.

La ministra de Cultura, Joventut i Esport, Mònica Bonell, va manifestar en l’acte de presentació del Premi Bagaleu que “el naixement d’un nou certamen literari, que a més apunta a gèneres que fins ara no tenien cabuda en altres premis que es convoquen al país, és una notícia excel·lent. Ho és per als escriptors i ho és per als lectors, que cada vegada tenen més referents d’autors de primer nivell, pel que fa a qualitat literària, a Andorra mateix“.

Amb la dotació del premi a l’obra finalista, el Govern d’Andorra referma, segons Bonell, “d’una banda, el seu compromís amb la promoció de la creació literària i, de l’altra, amb les accions per mitigar el canvi climàtic, sumant-se a una iniciativa d’una fundació privada que, com no podia ser d’altra manera, té tot el nostre suport“.

Cartell del Premi Bagaleu

 

A l’acte de presentació, celebrat a Hive Five Coworking Andorra, el fundador de BOMOSA Fundació, Turi Mora, va animar a participar i a aportar consciència a l’impacte del canvi climàtic, especialment en els territoris de muntanya com Andorra. També va agrair la suma de sinergies de totes les entitats i institucions que han fet possible tirar endavant aquesta iniciativa, pionera per a BOMOSA Fundació. L’entitat sempre ha mostrat un interès en temes culturals vinculats amb la literatura amb una participació activa als Premis Literaris Sant Jordi o amb el programa “Jove voluntariat lector”.

Des de BOMOSA Fundació, la impulsora del Premi Bagaleu, l’escriptora i patrona Laura Tomàs Mora va explicar que “el Premi Bagaleu és una oportunitat per a posar Andorra en el mapa de la literatura especulativa en català i, a més, fer-ho amb un tema tan sensible com és l’impacte del canvi climàtic“. També va donar a conèixer la imatge gràfica del Premi que s’identifica amb un bagaleu, per ser una de les espècies protegides al Principat d’Andorra i que ha estat dissenyat per Jordi Planelles, un reconegut dibuixant i ninotaire del país.

Gonzalo Rodríguez, editor de l’Editorial Chronos, qui editarà el llibre guanyador i finalista, va destacar que “ens hem sumat a aquest projecte perquè encaixa totalment amb la nostra missió de fer difusió de la ciència-ficció en català amb un esperit reivindicatiu que convida a reflexionar i que, alhora, permet gaudir de la lectura“.

Per la seva part, la biòloga i escriptora Mariona Bessa, que ha publicat novel·la de ficció climàtica i formarà part del jurat d’aquesta primera edició del premi, va explicar el gènere i la seva rellevància i va animar a tothom, especialment els joves, a participar-hi.

El jurat d’aquesta convocatòria està format pels escriptors Ricard Ruiz Garzón, Mariona Bessa, Teresa Colom i Laura Tomàs Mora, també membre de BOMOSA Fundació, i per Antoni Herrero, editor de Chronos.

La presentació del Premi Bagaleu de Novel·la Curta de Ficció Climàtica coincideix amb la celebració de la 61a edició de la Ter-Cat, que se celebra a Hive Five Coworking Andorra el dia 9 de març, organitzada per la Societat Catalana de Ciència-ficció i Fantasia. El seu president, Eloi Puig, va valorar molt positivament la iniciativa del Premi i el seu l’impacte en el món literari de ciència-ficció en català.

Premi Bagaleu

D’esquerra a dreta, Gonzalo Rodríguez, Mariona Bessa, Mònica Bonell, Turi Mora, Laura Tomàs Mora i Eloi Puig durant l’acte de presentació del Premi Bagaleu.

 

RESSÒ MEDIÀTIC

Diari d’Andorra

Diari d’Andorra

Bon Dia

RTVA

Ara

Culturàlia

Diari d’Andorra

La vostra opinió

TENS ALGUN PROJECTE A ON COMPARTIM VALORS?

ESCOLTEM LES TEVES IDEES, FEM CRÉIXER ELS TEUS PROJECTES

Subscriu-te a la newsletter