La presència i l’experiència que aporta la nostra gent gran a la societat és irreemplaçable. I no només de manera puntual quan els pares necessiten que tinguin cura dels néts mentre ells fan jornades laborals incompatibles amb la conciliació familiar, sinó com a base d’un sistema de valors basat en el compromís, l’empatia, la integritat i la il·lusió, promovent una millora en la qualitat de vida de les persones, que esdevenen el centre d’aquesta societat i un objectiu en si mateix. El suport i la promoció de la participació activa i el lideratge de les persones grans s’ha d’entendre com a un motor de canvi cap a un sistema social amb més oportunitats i més sostenible.
Reconeixement a la gent gran
Per això és important que reconeguem els nostres grans com a líders actius, que aporten i generen oportunitats a la societat, en lloc d’una càrrega social passiva, que només consumeix recursos i rep prestacions. I aquesta és una tasca que no recau sobre un únic grup social sinó que és responsabilitat d’empreses i sindicats, mitjans de comunicació, responsables polítics, universitats, organitzacions científiques, col·legis professionals, etc. Cadascuna de les petites accions que es duen a terme en aquest sentit són plenament necessàries. Una d’aquestes aportacions és el projecte del Jove Voluntariat Lector que impulsa Bomosa, on volem promoure la relació dels joves andorrans amb les persones de la tercera edat. En el marc d’aquesta iniciativa, ajudem a que alumnes d’entre 15 i 18 anys visitin periòdicament les residències i interactuïn amb els grans a través d’activitats musicals, de dansa i de lectura.
Entre les nombroses propostes que estan sorgint a la societat per tal de posar en valor la figura de la persona gran, destaca la veu de la CEOMA, la Confederació Espanyola d’Organitzacions de Majors, que ha elaborat un document amb deu iniciatives per empoderar les persones grans i aconseguir així una societat amb més qualitat de vida:
La vostra opinió