La presència i l’experiència que aporta la nostra gent gran a la societat és irreemplaçable. I no només de manera puntual quan els pares necessiten que tinguin cura dels néts mentre ells fan jornades laborals incompatibles amb la conciliació familiar, sinó com a base d’un sistema de valors basat en el compromís, l’empatia, la integritat i la il·lusió, promovent una millora en la qualitat de vida de les persones, que esdevenen el centre d’aquesta societat i un objectiu en si mateix. El suport i la promoció de la participació activa i el lideratge de les persones grans s’ha d’entendre com a un motor de canvi cap a un sistema social amb més oportunitats i més sostenible.

Reconeixement a la gent gran

Per això és important que reconeguem els nostres grans com a líders actius, que aporten i generen oportunitats a la societat, en lloc d’una càrrega social passiva, que només consumeix recursos i rep prestacions. I aquesta és una tasca que no recau sobre un únic grup social sinó que és responsabilitat d’empreses i sindicats, mitjans de comunicació, responsables polítics, universitats, organitzacions científiques, col·legis professionals, etc. Cadascuna de les petites accions que es duen a terme en aquest sentit són plenament necessàries. Una d’aquestes aportacions és el projecte del Jove Voluntariat Lector que impulsa Bomosa, on volem promoure la relació dels joves andorrans amb les persones de la tercera edat. En el marc  d’aquesta iniciativa, ajudem a que alumnes d’entre 15 i 18 anys visitin periòdicament les residències i interactuïn amb els grans a través d’activitats musicals, de dansa i de lectura.

Entre les nombroses propostes que estan sorgint a la societat per tal de posar en valor la figura de la persona gran, destaca la veu de la CEOMA, la Confederació Espanyola d’Organitzacions de Majors, que ha elaborat un document amb deu iniciatives per empoderar les persones grans i aconseguir així una societat amb més qualitat de vida:

  1. Poder: Les persones grans representen un gran grup de poder i influència al nostre entorn. Ja ho han demostrat, construint al llarg de les seves vides una societat millor que avui podem gaudir tots.
  2. Liderar: Són les pròpies persones grans qui poden i han de liderar els canvis, ja que són ciutadans implicats en allò que passa a la societat i han de mantenir una actitud responsable i participativa.
  3. Comunicar: Cal que comuniquem una imatge positiva i real de qui són les persones grans i què aporten a la societat.
  4. Actuar: Les persones grans estan integrades i participen a la societat. No hem de permetre que les separin en guetos.
  5. Aprendre: La formació i el coneixement són els grans aliats per al canvi i és bo continuar aprenent al llarg de la vida.
  6. Treballar: L’edat no és cap limitació per desenvolupar un treball correctament, el que realment pot arribar a condicionar és l’estat de salut i la manca de formació. L’experiència és un gran valor.
  7. Promoció del canvi: Cal promoure una estratègia intergeneracional i el treball en equip perquè les persones grans tinguin un paper actiu en la transmissió de valors, cultura d’empresa i coneixement a la organització.
  8. Competir al mercat laboral: Una persona gran ha de competir al mercat en les mateixes condicions que altres col·lectius d’edat tant en la incorporació, manteniment, sortida o canvi d’una feina.
  9. Promoció d’un nou sistema de jubilació: Cal un sistema de jubilació individualitzat, progressiu i flexible que demostri que es tracta d’un dret i no una obligació.
  10. Participació activa: Es responsabilitat de tota persona participar en la societat.

La vostra opinió

TENS ALGUN PROJECTE A ON COMPARTIM VALORS?

ESCOLTEM LES TEVES IDEES, FEM CRÉIXER ELS TEUS PROJECTES

Subscriu-te a la newsletter